Botanický popis rostliny
Citron (též citrón) je plodem citronovníku. Plod je tzv. hesperidium vejcovitého tvaru, kyselé chuti, tmavězelené, světlezelené až žluté barvy a velikosti vajíčka (3 - 6 cm). Citronovník je menší, stálezelený strom dosahující výšky cca 3 - 6 metrů s nepravidelně rostoucími větvemi a ostrými trny na koncích. Listy jsou střídavě postavené, elipsoidní až srdčité, 5 - 8 cm dlouhé, zelené, okraje zubaté, špička je kopinatá. Pupeny jsou načervenalé. Bílé květy mají asi 2 cm na šířku s narůžovělým okvětním lístkem.
Původ a rozšíření
Citronovník pochází původem ze subtropických oblastí jihovýchodní Asie, nejspíše z regionu dnešní severozápadní Indie. Dnes se komerčně pěstuje v Indii, Číně a dalších jižních nebo východoasijských státech, v Mexiku, jižní Americe a v Evropě kolem Středozemního moře (nejvíce v Itálii). Předpokládá se, že citronovníky se dostaly do Evropy zhruba kolem 200 našeho letopočtu z dnešního Iráku, Sýrie a Egypta. Na konci 18tého století se rozmohlo pěstování citronovníku v Kalifornii a na Floridě. Citronovník lze pěstovat i v mírném podnebí České republiky, pokud se proto nastaví příznivé podmínky (pokojová teplota, slunné a závětrné balkony, skleníky,...).
Využití
V historii byl citroník základním přírodním zdrojem výroby kyseliny citronové. Dnes má citrón obrovské využití jak v kulinářství, tak jako čistící prostředek. Vůně obsahových látek citrónu je klíčovým elementem pro jeho použití při vaření, pečení (koláče, dorty, zákusky, koláčky, sušenky, pudinky, sorbety, cukrovinky, cukroví, v kombinaci se vaří s cukrem,...), ale i k přípravě nápojů jako je limonáda. Citrónová šťáva nebo nastrouhaná kůra citronu se podává v rozličných kulturách k ochucení ryb, drůbežího, telecího masa a šunky. Stejná forma citrónu se přidává do pečiva (chleba, rohlíky, housky,...), konzerv a farmaceutických přípravků.
Co se čistícího využití týče, dříve se pořizoval citroník jako prostředek k dezinfekci a mytí. V kombinaci se solí a práškem do pečení se používal k čištění měděného nádobí. Domácí kutilové používají různé části citronu s pečící sodou k odstranění skvrn z plastových krabiček na potraviny. Obsažená kyselina rozpouští skvrny a pomáhá při čištění. Šťáva neutralizuje pach, odstraňuje mastnotu, bělí některé skvrny a dezinfikuje pracovní plochy. Jiné části z citronovníku se používají jako čistící prostředek a leštivo na dřevo a jako přírodní insekticid.
Obsahové látky citronu jsou svými účinky na lidský organismus velice zajímavé. Obsažený esenciální olej by měl totiž zmírňovat projímavé stavy, snižovat vředový progres v celé délce střevního zánětu a snižovat žaludeční kyselost. Obsahové látky citronu podávané mezi denními jídly a s dostatečným množství vody by měly snižovat nadýmání, pocit plnosti a v některých případech ulehčují stav při a během zvracení.
Vysoký obsah vitaminu C se podává při jaterních chorobách a projevech žloutenky, proto se citrón dosud v některých zemích doporučuje ve vysoké dávce. Obsah vitaminu C a kofeinu mohou přispívat k úlevě akutních bolestí a v prevenci chronických bolestí v indikaci migrény. Podobný efekt byl pozorován při pravidelném podávání čaje, kakaa a kávy. Obsahové látky citronu by měly zároveň přispívat k lepšímu usínání, mají relaxační účinek na CNS.
Obsažený vitamin C a limonen mají prokázaný určitý benefit (jako přídatná léčba!) ve zmírnění symptomů revmatismu,dny, arthritickýchchorobách, zvýšené močové kyselině a degenerativních zánětech muskuloskeletárního systému. Esenciální olej obsažený v téměř všech částech citronovníku zlepšuje symptomy těchto zánětlivých nebo nezánětlivých chorobách pohybového systému. Obsahové olejnaté látky citronu se používají v aromaterapii, přičemž významně přispívají k uklidnění a relaxaci.
Lidová medicína
Podle lidové medicíny se podává šťáva nebo ostrouhaná kůra citronu k osvěžení, dodání energie, zlepšení nálady, k podpoře kreativity zvláště během nedostatku nápadů a zajímavých podnětů. Doporučuje se při nechuti k práci, při apatii, počátečních fázích deprese a při únavě. Podle dostupných údajů bylinkářů a léčitelů má citroník lemonový užitek jako antiseptikum, má močopudný, potopudný efekt, zmírňuje pocit nadýmání, snižuje vysoký tlak, křeče a horečku.
Účinné látky
Různé části plodu citronovníku obsahují velké množství kyseliny askorbové, vitaminu C, kyseliny kávové, jablečné, kyseliny citronové (asi 3-8 g na 100 g plodů) a vody (zhruba 85%). Díky těmto 2 kyselinám má šťáva a další části plodů spíše kyselé pH. Další významné obsahové látky zahrnují flavonoidy (heseridosid, limocitrin), esenciální olej (isopulegol, bergamoten, alfa-pinen, alfa-terpinen, terpineol, kamfen, alfa-thujen, bisoloben, felandren, citral, citronellal, limonen, sabinen), kumariny, , karotenoidy, slizové látky, oxaláty, kofein, provitamin A a B, sacharidy, pektin a minerální látky (vápník, draslík, fosfor, zinek, železo, hořčík).
Tradiční dávkování
Kůra citronu se podává ve formě prášku do různých variací sladkého nebo slaného pečiva a k různým formám vařeného jídla. Samotná kůra v množství 2-12 g se může vařit po dobu 5-10 minut s dalšími částmi citronovníku nebo s cukrem a podává se 300-500 ml roztoku v jedné dávce do 2-3 denních dávek. Stejný odvar lze aplikovat 2-3x denně zevně na postiženou kůži. Citronová kůra se může mírně povařit v mléce.
Pěstování
Citróny potřebují pro optimální růst okolní teplotu nad 7°C, a proto nejsou v mírném pásmu vhodné pro celoroční pěstování venku. V prostředí České republiky lze citrónovník pěstovat ve sklenících nebo uvnitř v bytě (domě), kdy by přezimování mělo probíhat v mírně chladných podmínkách (5-15°C). Časné kvetení se docílí u roubovaných a řízkovaných rostlin. Pro bohaté větvení se doporučuje rostlinu řádně prořezávat. Citrusy kvetou několikrát do roka a nepravidelně. Na jedné rostlině se proto může objevit zároveň zrající plod, nezralý plod nebo květ. Světová produkce citrónů dosáhla v roce 2014 přes 16 miliónů tun plodů. Největšími producenty jsou tradičně Indie, Mexiko, Čína, Kypr, Libanon, Turecko, Řecko, Itálie, Španělsko, Austrálie, Filipíny a státy v Jižní Americe (např. Argentina, Brazílie, Guatemala). Citronovník vyžaduje velmi bohaté, fertilní písčité půdy, které jsou vysoce propustné a mají pH od 5.5 do 6.5.